Наум Струмишки

Негово Високопреосвещенство проф. д-р Наум Илиевски, митрополит Струмишки е роден в 1961 година в Скопие със светското име Дзвонимир Илиевски (Sвонимир Илиевски). Завършва Юридическия и Богословския факултет на Скопския университет. През май 1987 година става послушник в манастира Григориат на Света гора. На 2 януари 1991 година е постриган за монах.  На 27 август 1995 година е ръкоположен за епископ на Македонската православна църква и ден по-късно Светият архиерейски синод го въдворява за митрополит на Струмишката епархия. Той възобновява православния духовен живот в Струмишката епархия. Възстановява много църкви и манастири. С идването му е свързан разцветът на монашеския живот в епархията му и в цяла Македония. Усилно развива издателската, културната и хуманитарната църковна дейност. Член е на комисията на Македонската православна църква за разговори със Сръбската православна църква и с останалите поместни православни църкви.

През 2008 г. защитава докторска дисертация на тема „Исихазмът в Светогорското монашество през XX век“ към Богословския факултет на Софийския университет. През 2015 г. получава магистърска степен по клинична психология на тема „Психологически аспекти на процеса на загуба, тъгуване и преодоляване на загубата на член в семейството“ (Психолошки аспекти на процесот на загуба, тагување и надминување на загубата на член во семејството) към Международния славянски университет „Гаврило Романович Державин“ в Свети Никола. От 2010 г. е доцент в Педагогическия факултет на Битолския университет.

Митрополит Наум е автор на над 17 книги с пастирски послания, писма, беседи, интервюта и аскетично-исихастки есета – три от които издадени и на български език, както и на преводи от гръцки. През 2000 година получава наградата „Архиепископ Гавриил“ на Съюза на литературните преводачи на Република Македония за най-успешен превод на книга с духовна тематика за превода от гръцки език на книгата „Исихастички сведоштва“ (Исихастки свидетелства). Почетен член е на Дружеството на писателите на Македония. 

Източник: Уикипедия

Източник фотография: dveri.bg

От този автор:

Каталог