Лилия Пенкова

Лилия Пенкова е родена  на 31 юли в град Своге, но до завършване на средното образование живее в Гара Лакатник – селище вдъхновяващо с  бялосивото присъствие на величествените Лакатнишки скали, песента на водопад Житолюб, дишащото Искърско дефиле и разбира се потропването на поредния влак, тръгнал нанякъде. Започва да чете на пет години и да декламира на 6, а на седем съчинява композиция за тридесет триоли, на  която има запис в БНР. В продължение на няколко години почти не слиза от сцените на читалищата в Софийска област, където се явява на различни конкурси за детска поезия и рецитали на различни теми. От 1980 до 1982 е номинирана да се обучава в лятната  Школа за даровити деца в Копривщица. Слиза от сцената на 18, след като се проваля на изпитите в НАТФИЗ (тогава ВИТИЗ), но продължава да пише, заради общуването с музите на Любовта и Морето, и за душевна консумация на приятелите и познатите си. През 2008 печели Първо място за Проза на Литературния конкурс на Клуба за авторско художествено майсторство на българите в Хамбург – превърнал се в територия за популяризирането на българката духовност, култура и традиции в Германия. Има награда от Седмия национален поетичен конкурс „Мила Родино“ (2014 година), Специална награда на Националния поетичен конкурс „Морето“ на Сдружение Лумен (2019 година), награда на Националния конкурс за стихове „Моето синьо лято“ (2019 година) и включване в алманаха на най-хубавите стихове от Десетото  издание на конкурса в Бургас,  и др.

„Бягството на принцесата“ е първата книга на авторката и носи заглавието на едноименната  картина на художничката Невена Пенева – любезно предоставила свои графики за илюстрации на печатното издание.

От този автор:

Уважаеми читатели,

Librum.bg използва функционални "бисквитки", позволяващи нормалната работа на магазина. За да гарантираме защитата на достъпното онлайн съдържание, Вашата потребителска сесия се записва. Извършваме това посредством инструменти с отворен код и складираме данните на нашия сървър. Тези данни не се споделят с трети страни. Ако продължите да използвате Librum.bg, Вие приемате нашите Общи условия, Политика за поверителност и Политика за използване на "бисквитки".

Като много други уебсайтове, и ние използваме Гугъл Анализ с цел набавяне на статистическа информация за посещенията. Ако не желаете да предоставяте такава, можете да го изключите.