Петър (Камен) Гарена

Проф. дн Камен Гаренов, известен още като Петър Гарена или Камен Гарена е роден през 1956 г. в Хамбар дере, Смолянско.

Завършил е специалност богословие в СУ “Св. Климент Охридски”. Специализирал е скулптура и турска филология. Бил е член на СБХ, откъдето е изключен след публикация в национален вестник по време на тоталитарния режим. С малка пластика и живопис е участвал в множество национални Общи художествени изложби. Преди 1989 г. е илюстратор на литературния алманах „Юг” – издание на Съюза на българските писатели и на дружеството на писателите в Хасково, където работи като журналист и кореспондент за военни вестници и списания. Има над 200 публикации – очерци, есета и разкази. През 2001 г. получава Наградата за разкази на Съюза на българските писатели. Музикант, кавалджия, с награда от международния конкурс за надсвирване с народни инструменти в Широка лъка – за изпълнение на кавал.
В свещенически сан е ръкоположен в Араповския манастир през 1992 г., където приема името Петър /собственото му име е Камен/ и заповед за „свещеник на разположение”. Пратен е при гагаузите в Бесарабия и участва в българските вълнения до пристигането на ген. Лебед. Служил е в пограничните райони с етнически и конфесионално смесено население, както и при българите в Турция, Македония, Румъния и е първият български духовник, посетил Западните покрайнини, след откъсването им от България с Ньойския договор от 1919 г. За пробългарска дейност е заловен и екстрадиран от сръбските власти. Известно време работи и при християните от Турската православна църква /Anadolu Hristiyan kilisesi/.
От 1997 г. по заповед на Митрополит Арсений поема църковните дела в Кърджали /без постоянно назначение/, а през 2000 г. основава Православен просветен център към храм “Св. вмчк Георги Победоносец”.
Професор е в Пловдивския университет „Пайсий Хилендарски” – Философско-исторически факултет, катедра История и Археология. Доктор на историческите науки и доктор по Теология. Научната степен доктор по Теология получава със защита на дисертация на тема “Мисията на свещеника в енории с етнорелигиозен плурализъм”.
От 2013 г. работи върху капитален труд с работно заглавие „Източни Родопи – история на селищата и населението”, който обхваща изследване и представяне на около 2000 мъртви и живи селища в България и Гърция.

Източник: www.kardjali.bg

Източник фотография: http://old.duma.bg/

От този автор:

Уважаеми читатели,

Librum.bg използва функционални "бисквитки", позволяващи нормалната работа на магазина. За да гарантираме защитата на достъпното онлайн съдържание, Вашата потребителска сесия се записва. Извършваме това посредством инструменти с отворен код и складираме данните на нашия сървър. Тези данни не се споделят с трети страни. Ако продължите да използвате Librum.bg, Вие приемате нашите Общи условия, Политика за поверителност и Политика за използване на "бисквитки".

Като много други уебсайтове, и ние използваме Гугъл Анализ с цел набавяне на статистическа информация за посещенията. Ако не желаете да предоставяте такава, можете да го изключите.