Николай Макариополски

Епископ Николай Макариополски е виден богослов, художник и композитор на църковна музика и художник. Роден е на 17 април 1908 година в търновското село Ресен със светското име Николай Гаврилов Кожухаров. През 1928 година завършва Софийска духовна семинария. В същата година е постриган в монашество. По-късно е ръкоположен за дякон. През 1932 година завършва Богословския факултет на Софийския университет с отличие. На 26 март 1933 година е ръкоположен за презвитер.

Архимандрит Николай се изказва рязко срещу комунизма, а през 1943 година заедно с архимандрит Йосиф Диков и архимандрит Стефан Йовков участва в комисиите за клането на полски офицери и граждани от съветските войски в Катин и Виница през 1943 година.

След Деветосептемврийския преврат в 1944 година е извикан в милицията за „малка справка“. Подложен е на жестоки изтезания и седем месеца роднините му са в неизвестност за съдбата му. През 1945 година е привлечен като обвиняем от така наречения Народен съд заради участието си в комисията за Виница и Катин. Обвинението е, че тримата архимандрити са „станали оръдие на германския пропаганден монтаж“ за убийството на полски офицери в Катин и за масовите разстрели на граждани в град Виница. Архимандрит Николай е обявен за „поклонник на Хитлер“. Осъден е от Трети състав на Народния съд на пет години строг тъмничен затвор, глоба 100 000 лева и лишаване от права за осем години. Движимото и недвижимото му имущество се отнема в полза на държавата. Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване. През 2010 е реабилитиран по силата на поправка в Закона за политическа и гражданска реабилитация.

Николай Макариополски е автор на „Наръчник по православна литургика“, „Светата евхаристийна жертва (изяснение на православната литургия)“, „Светата Евхаристия. Литургично-екзегетическо изследване“, „Богословие на светата Евхаристия“, проповедническия двутомник „Глас на благовестието“, „Вяра, надежда, любов – Закон Божий“ (в съавторство с архимандрит Серафим) и други. Негови са църковно-певческите композиции „Патриаршеска кантата“, „Милост мир“, „Блажен муж“. Епископ Николай записва църковни песнопения от различни райони на страната. 

Източник: Уикипедия

Източник фотография: Православие.БГ

От този автор:

Каталог