Цена
5 лв.18 лв.
Категории
Повече
Тематика
Повече
Автор
Повече
Издателства
Повече
Богословски размисъл за духовните измерения на поста и значението на аскетичния подвиг за вътрешната промяна на личността в Църквата. Книгата е важно въведение в православното учение и практиката на поста.  

Книжно копие

6,00 лв.
корица на книга
Lorem Ipsum

Книжно копие

5,00 лв.
тайнствата в Православната църква
Сборникът "За живота на света" е посветен на тайнствата в Православната църква. Написана на един дъх, по думите на автора, книгата грабва със своя ярък и достъпен език и особено с любовта към православното богослужение, което според отец Шмеман е и самият живот на Църквата. Църквата не е общество за бягство - заедно или поотделно - от този свят, за да бъде вкусено мистичното блаженство на вечността. Причастяването не е "мистично преживяване": ние пием от чашата на Христос, който е отдал Своя живот на света. Хлябът на дискоса и и виното в потира за са нас спомен за въплъщението на Божия Син, за кръста и за смъртта. Така самата радост на Царството ни дава сили да възлюбим света с любовта на Христос. Евхаристията е тайнство на единението и мигът на истината: в нея виждаме света в Христос такъв, какъвто той наистина е...

Книжно копие

10,00 лв.
Литургическо богословие
Сборникът „Литургическо богословие. Въведение в литургическото богословие“ включва две книги на протопрезвитер Александър Шмеман:
  • „Въведение в литургическото богословие” - тази книга е представена като дисертация за степен „доктор на богословието” в Православния богословски институт в Париж през 1959 г.
  • „Евхаристията – тайнство на Царството” - тази книга авторът определя като „поредица размисли за Евхаристията”. Отец Александър завършва книгата през 1983 г. малко преди смъртта си.
Проблемът за литургическата криза, който е сърцевината на търсенията и размишленията на богослова и духовника, не е загубил своята актуалност и днес. Като се основава на на закона на молитвата, който е закон на вярата – Lex orandi est lex credendi – отец А. Шмеман свързва изхода от тази криза с учението за евхарийстийната еклисиология, в която събранието на Божия народ се разглежда като първична форма на Евхаристията, а Евхаристията – като първична форма на църквата.

Книжно копие

18,00 лв.
Книгата "От вода и дух"на Александър Шмеман, един от най-големите православни богослови  на ХХ век, представлява исторически и богословски коментар върху тайнството Кръщение. Изследването е посветено на смисъла и значението на кръщението за християнския живот.

Книжно копие

6,00 лв.
Зареждане...
Цена
5 лв.18 лв.
Категории
Повече
Тематика
Повече
Автор
Повече
Издателства