9,00 лв.

Житие, аскетически поучения и проповеди

Предлагано от:
ДОЦ. Д.И.Н. АНДРЕЙ КОСТЮРКОВ – СЪСТАВИТЕЛ НА ЖИТИЕТО, ИКОНОМ КИРИЛ ПОПОВ, ЙЕРОДЯКОН ЮСТИН ЗОГРАФСКИ – АВТОР И ПРЕВОД НА БОГОСЛУЖЕБНИЯ ТЕКСТ
СТОЯНКА КОМАРОВА – ПРЕВОД НА ЖИТИЕТО, АНАСТАСИЯ БОЙКИКЕВА – ПРЕВОД НА ПРОПОВЕДИТЕ
  • Съвместно издание на Синодално издателство на БПЦ – Българска Патриаршия и Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София.

Налично

Закупуването на този продукт ще Ви даде 783 Точки!

Издание: г.
Корици: Меки
Състояние: Ново
Страници: 154
ISBN: 978-954-8398-99-2

Авторската книга на светителя излиза по повод неговата канонизация, с утвърдената синодално цветна икона и тропари.

Тук за първи път официално и в цялост се публикуват аскетическите поучения на светителя  Серафим (Соболев). Това е и най-голямото предизвикателство, пред което се и изправиха нейните създатели.

Тези поучения досега са се разпространявали в различни варианти, по-кратки и по-обширни, и са се предавали от ръка на ръка сред духовните чеда на светия архиепископ. След двугодишни усилия на проучване, търсене и сравняване, сега за първи път те са представени след надлежно и внимателно обработване и подреждане  на текста, така че той, от една страна да си възвърне първичната непосредственост на изказа на светия наставник, а от друга – да окаже плодотворно въздействие върху съвременния читател, заразявайки го със здравата страст на стремежа по духовното усъвършенстване.

Текстът на поученията е изложен в три глави и, където е било възможно, е подреден по теми.

Духът на аскетическите поучения на светия пастир несъмнено е извечният и светоотечески дух на Свещеното Предание. По всичко верен на Божията правда и разкриващ пътя на добродетелта. Милващ в съветите си към начинаещите, без да ги плаши, но и без да укрива необходимостта от полагане на мъка и труд в изкачването към Царството Божие: „Царството Божие се постига с мъки и скърби” (Кратки наставления, 82).

Към поученията са добавени и шест проповеди на светия автор. Те са представени по реда на годишния богослужебен кръг.

Каталог