Цена
Цена - slider
5 лв.72 лв.
Категории
Категории
Повече
Тематика
Тематика
Повече
Автор
Автор
Повече
Издателства
Издателства
Повече
корица
Страхът е болестно състояние. Религиозното население няма страх, тъй като вярва, че нищо на този свят не става без знанието на Бога. Големият проблем тук е дали този Бог, в Когото вярват, е истинският Бог и ако е истинският – дали те Му служат така, както Той иска! Проф. Дечко Свиленов изтъква факт, който малцина са забелязали: в средата на м. януари т. г. почти цялото възрастно население на Бергамо и околностите му е било ваксинирано срещуКо менингит-С (имунизация, която по принцип не се извършва в Италия); в резултат мнозина са получили усложнението на Гилиан-Баре (парализа на мускулатурата на дихателните пътища) и… масово – инфектиране с корона-вирус, при това – смъртоносно… Авторът изнася и драстичните противоепидемични мерки, които смята за правилни и дали добри резултати. Но се отнася критично към преиграването от страна на медиите: “Поне 90% от информационните бюлетини се отнасят до коронавируса. Положителното е, че хората придобиват представа относно мащабите на разпространението, но не всички информации отговарят на истината; това е причината за нарастване на страха, който преминава в паника. Такава е картината в света и до днес.” Авторът разглежда не само генезиса и разпространението му по света, но и начинът на протичане (80% са с лека грипоподобна или дори никаква симптоматика; само 13% – тежки, с развитие на пневмония и задух; смъртността не надвишава 2%. Изнъква се, че от дълбока древност пандемия се появява на всеки 100 години и изброява и по-важните от тях:
  • чума (1320 г.),
  • вариола (1520),
  • бубонна чума (1720),
  • холера (1820);
  • испански грип (1920).
 

Книжно копие

5,00 лв.
Света гора
"Кулинарното изкуство на Света Гора" е уникална книга, която разкрива пред читателя не само тайните на здравословното хранене на светогорските монаси, за първи път разказани от монаха Епифаний, но го въвежда в атмосферата на манастирите на Света Гора – Атон, запознава го с живота на монасите в Света гора, които повече от 200 дни в годината постят. Сборникът включва 126 рецепти, описани в три раздела:
  • риба,
  • бобови храни и
  • ястия с растително масло, и мекотели и ракообразни.
Авторът монах Епифаний разказва: „… исках да изложа пред вас само малка част от това, което аз съм научил, занимавайки се с готварското изкуство в продължение на 35 години на Света Гора. Аз не съм посещавал никаква готварска школа, нямам никаква диплома. Обаче аз научих от опитните старци, че лукът трябва да се запържва на бавен огън, тъй като те казваха, че колкото по-сладко порозовее лукът, толкова по-вкусно след това ще бъде яденето. Аз научих също така, че всички ястия в края на приготвянето им изискват голямо търпение, когато чакаме над жаравата да се изпари водата от тях. ”Четейки тази книга, неволно се усеща присъствието и точните съвети на стареца Епифаний, който като че ли стои зад теб, пред печката, и тактично дава своите напътствия за правилното приготвяне на храната. След повечето рецепти следват цитати от Библията, куплети или стихове от монашески песни, гръцки поговорки и техните съответствия в български език, разказани „истории”, цитати на светите отци на Православната църква, както и много цитати от Геронтикона (Отечник), от Продромикона, стихове от народни песни и др. Много силно впечатления правят придружителните текстове на Танасис Георгиадис и Тодорос Йоаннидис, които дават допълнителна картина за бита, живота, хранителните навици и продукти, употребявани от хората, живели по тези места в древността, за търговските връзки („външната търговия”) с далечни страни, за византийската епоха, за „уникалността и красотите на Атон”, за възникването на „различните монашески институции” още в ранния стадий през ІІІ век, за развитието на монашеските общности през вековете и до наши дни. Приложените илюстрации и фотографии на Йоргос Пупис правят впечатление със своята изключителна яркост, изразителност и силно въздействие върху читателя. Книгата е в голям формат, богато илюстрирана с множество цветни фотографии и с твърда подвързия.

Книжно копие

72,00 лв.
корица на книга
"Лечителят Димков" говори за историята на един живот, разказан от този, който го бе живял. Авторът на тези страници гонини наред е записвал разтоворите си с Лечителя.

Книжно копие

10,00 лв.
корица
Lorem Ipsum

Книжно копие

5,00 лв.
билки
Второ издание С 98 черно-бели и 57 цветни рисунки в текста

Книжно копие

18,00 лв.
Лекарствени растения
В книгата са разгледани характерни особенности, разпостранение, употребяема част, време за бране, начин на бране, недопустими подмеси, начин на сушене, рандеман, опаковка, съхранение, съдържание, употреба на билките. Второ издание Специална част със 176 черно-бели и 50 цветни рисунки към текста.

Книжно копие

20,00 лв.
Зареждане...
Цена
Цена - slider
5 лв.72 лв.
Категории
Категории
Повече
Тематика
Тематика
Повече
Автор
Автор