15,00 лв.

Богопознанието според светите отци кападокийци

Темата за познанието общо и за богопознанието в частност води началото си още от първосъздадените хора и Едемската градина, минава през годините на историята и стига до наши дни.

През цялото си историческо съществуване и през всичките степени и етапи на своето духовно възвисяване и културно развитие мислещият човек със своята любознателност винаги е търсил и търси отговори и обяснение на въпросите за неописуемата красота, дивната хармония и последователната закономерност в устройството и уредбата на това велико чудо, наречено Вселена, както и на собственото му битие.

Темата за богопознанието присъства като важна част и съществен елемент в съдържанието на почти всички съществували и съществуващи религии и религиозни течения, както и  в учението на повечето философи и философски системи , затова и отговорите са толкова много, така и различни, както са и те самите.

В основата на почти всички еретически учения лежи именно въпросът за богопознанието, или, казано с други думи, ересите в историята на християнството са един макар и несполучлив  опит да се даде отговор на въпросите: що е Бог, каква е неговата същност и какво е отношението Му към света и човека.

Почти всички свети отци, учители и църковни писатели, като най-верни интерпретатори и най-задълбочени тълкуватели на Божественото Откровение, са спирали богоозареното си внимание на темата за богопознанието.

Настоящият труд има за цел да разгледа въпроса за богопознанието, както той е застъпен в учението на тримата кападокийски светители: Василий Велики, Григорий Богослов и Григорий Нисийски, затова и носи заглавието „Богопознанието според светите отци кападокийски“.

 

Закупуването на този продукт ще Ви даде 1 305 Точки!

Автор:
Издание: г.
Корици: Меки
Състояние: Много добро
Страници: 270
ISBN: 954-8398-30-3
Инвентарен № 26506 Категории: , , Тематика: Издателство:

Богопознанието според светите отци кападокийци Василий Велики, Григорий Богослов и Григорий Нисийски

Съдържание

Увод

  • Кратък преглед на въпроса за богопознанието през първите три века
  • Кратка характеристика на четвъртия век и на светите отци кападокийски

Глава първа. Пределност на Богопознанието според отците кападокийски

  • Възможност и степени на богопознанието
  • Два метода на богопознание
  • Богопознание чрез имената
  • Богопознание чрез действията или енергиите

Глава втора. Пътища на богопознание според отците кападокийски

  • Космологически и физико-телеологически път на богопознание
  • Антропологически път на богопознание чрез образа и подобието Божие в човека
  • Нравствени предпоставки за богопознанието
  • Свръхестественото Откровение – извор на богопознанието

Заключение

 

Уважаеми читатели,

Librum.bg използва функционални "бисквитки", позволяващи нормалната работа на магазина. За да гарантираме защитата на достъпното онлайн съдържание, Вашата потребителска сесия се записва. Извършваме това посредством инструменти с отворен код и складираме данните на нашия сървър. Тези данни не се споделят с трети страни. Ако продължите да използвате Librum.bg, Вие приемате нашите Общи условия, Политика за поверителност и Политика за използване на "бисквитки".

Като много други уебсайтове, и ние използваме Гугъл Анализ с цел набавяне на статистическа информация за посещенията. Ако не желаете да предоставяте такава, можете да го изключите.